28. 6. 2015

Snídaně - základ dne a pomocník při hubnutí

Snídaně se řadí mezi nejdůležitější pokrmy během dne. Nastartuje metabolismus a dodá Vám potřebnou energii. To ale dobře všichni víme přesto většina z nás má první jídlo OBĚD. Důvodů nebo spíš výmluv k vynechání snídaně máme hned několik. Nejčastěji se vymlouváme na čas. Ráno spěcháme do práce, raději si pospíme než aby jsme se v klidu najedli. Dále nemáme ani chuť po ránu jíst. Vůbec si nedokážeme představit, že něco pozřeme, Zvládneme sotva vypít kávu nebo čaj.
Přes všechny výmluvy je důležité snídat. Pojďme si připomenout proč je lepší se zdravě nasnídat :

1)  NASTARTUJE METABOLISMUS
Po noci je naše tělo vyhladovělé proto potřebuje ráno energii, aby mohlo správně fungovat. Pokud mu dáte živiny, nastartuje svůj metabolismus a hlavně spalování.

 
2) POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ
Častá chyba při hubnutí je vynechání snídaně z důvodu snížení celkového příjmu kalorií. Je to zásadní chyba. Pauza mezi jídly se prodlouží až na 16 hodin i více. Organismus dopoledne čerpá z rezervy a aby se ubránil pro jistotu zpomalí metabolismus. Když se v poledne najíte, tělo si uloží energii z jídla ve formě tuků což vede k tloustnutí a obezitě. O večerních a nočních chutích ani nemluvně.
 
 
3) JSME VÝKONĚJŠÍ
Snídaně je hlavním zdrojem energie pro mozek. Když nemáme energii jsme unavení, podráždění a nedokážeme se soustředit na práci. Snadno podlehneme stresovým situacím. Některé druhy potravin podporují mozkovou aktivitu. Jestli Vás čeká důležité jednání nebo zkouška dejte si na snídani například ovesné vločky s ořechy a ovocem.
 

4) NEMÁME CHUŤ NA SLADKÉ
Kvalitní a vyvážená snídaně nám pomůže zahnat chutě na sladké. Začneme-li den ovocnou snídaní nebo si dáme jogurt s medem, nemáme během dne chuť na jednoduché cukry.
 
 
5) JSME ZDRAVĚJŠÍ
Díky správné snídani zkonzumujeme více vitamínů a minerálů a naopak méně tuků. Tím se nám snižuje hladina cholesterolu v krvi a snižujeme riziko srdečních onemocnění.

Proč snídat už jsme si připomněli, ale ještě nesmíme zapomenout na správné složení zdravé snídaně. Jaké důležité živiny nesmí chybět :

BÍLKOVINY
nízkotučný tvaroh, jogurt, sýr
kuřecí nebo krůtí šunka
sojové výrobky
šmakoun, tofu
acidofilní mléko
SACHARIDY
vařené obiloviny a vločky (oves, jáhly, kukuřice, pohanka, rýže)
celozrnné pečivo
cereální kaše a musli
med
ovoce
TUKY
ořechy - mandle, lněné a slunečnicové semínka
avokádo
ZELENINA
bylinky
Ve zkratce jsme si osvěžili důležitost zdravé snídaně. Vstaňte o deset minut dřív a nasnídejte se. Opravdu se to vyplatí :o) My preferujeme sladké snídaně, posíláme pár typů na skvělou a chutnou snídani. Mějte se  Zuzka a Verča

 
Snídaně č. 1 - vločky, bílý jogurt, jablko, sluneč. semínka, rozinky, ACAI BERRY

 
Snídaně č. 2 - sluneč. semínka, rozinky, hroznové víno, bílý jogurt, javorový sirup, jablko,  MATCHA TEA
 

Snídaně č. 3 - bílý jogurt, ovesné vločky smíchané se sušeným ovocem a kokosem, maliny, borůvky
 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář